87 poze   24966 vizite

H-Alimentatia porumbeilor

Atunci cand avem o crescatorie de porumbei, adesea ne confrutam cu o mare problema:asigurarea unei hraniri complete a porumbeilor.Carenta unor anumite substante din hrana zilnica poate duce la slabirea organismului si aparitia unor boli destul de grave, unele culminand chiar cu moartea pasarilor.
De aceea, este esential ca toti crescatorii de porumbei sa le asigure acestora o hrana echilibrata, care sa contina toate nutrimentele necesare cresterii si dezvoltarii normale a porumbeilor.
In hranirea porumbeilor trebuie sa avem grija de unele aspecte.Unul dintre acestea ar fi faptul ca, adesea, parintii isi neglijeaza puii, care raman flamanzi.De aceea, este necesar sa-i hranim noi, insa doar dupa ce se intuneca, deoarece, in caz contrar, a doua zi parintii il vor hrani si mai putin.
De la masa porumbeilor nu trebuie sa lipseasca pietricelele, care sunt absolut necesare macinarii boabelor in pipota.

Proteine
Proteinele sunt o componenta esentiala cresterii si dezvoltarii porumbeilor, dar si in timpul naparlirii.Din acest motiv, porumbeilor tineri le este necesara o hrana bogata in proteine.Acestea se gasesc in special in semintele leguminoase precum mazarea si soia.

Hidratii de carbon (amidonul, zaharurile)
Zaharurile sunt prezente sub forma de zaharoza, fructoza, glucoza sau lactoza.Consumul mare de aceste substante nutritive poate duce la aparitia excrementelor moi.Hidratii de carbon se gasesc in grauntele cerealiere:graul, porumbul, orzul, sogul, meiul, ovazul.

Lipide
Lipidele sunt cele care asigura energia necesara.Procentajul acestora din hrana zilnica, insa, nu trebuie sa fie prea mare, deoarece surplusul de lipide se depune sub forma de grasimi, fapt care provoaca tulburari de reproductie.Hrana bogata in lipide este recomandata pe perioada iernii si in preajma concursurilor, cand efortul depus este mult mai mare decat cel normal.Lipidele se gasesc in seminte oleaginoase, precum macul, canepa, inul, floarea soarelui si rapita.

Fibra vegetala
Fibra vegetala este prezenta sub forma de celuloza, hemiceluloza si lignina.Aceasta stimuleaza activitatea intestinului, dar reduce mult digerabilitatea hranei.Administrarea in cantitati mari a fibrei vegetale nu duce la ingrasarea porumbelului.

Minerale si oligoelemente

Mineralele sunt reprezentate de saruri de calciu, fosfor, sodiu, potasiu sau magneziu si sunt esentiale formarii scheletului, in osmoza celulelor si in transformarea altor substante.Deoarece, in general, calciul, fosforul si sodiul nu se gasesc in cantitatile necesare dezvoltarii sanatoase a porumbeilor in hrana acordata zilnic, sunt necesare suplimente nutritive care sa contina aceste elemente.Vitaminele necesare porumbeilor sunt de 2 tipuri: solubile in grasimi (A,D,E,K3) si solubile in apa (B1,B2,B6,acidul nicotinic,acidul pantetoic,biotina,cholina si vitamina C).Lipsa vitaminelor se manifesta prin tulburari de metabolism, efecte negative asupra cresterii si formarii penelor, lipsa de fertilitate, imunitate scazuta, deficienta de osificare, stare de slabiciune, simptome nervoase, anemie.Vitaminele necesare dezvoltarii porumbeilor sunt preluate din furajele verzi, graunte, seminte, drojdie uscata, drojdie furajera, morcovul galben si porumbul galben.

Apa
Apa contribuie la formarea celulelor, la dizolvarea substantelor solubile, la diverse procese chimice, care au loc in organism, la eliminarea unei mari cantitati din substantele de dezasimilatie.Lipsa apei afecteaza foarte mult porumbeii,cauzand chiar intarzierea depunerii oualelor.Apa pusa la dispozitia porumbeilor trebuie sa fie curata si schimbata zilnic.
Hrana
Hrana

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.